Braille in mijn handtas met de Harpo BraillePen

0
85
Donkerblauw blokje

Vaste lezers weten het wel. Ik ben dol op braille. Het is voor mij een grote bron van vreugde dat er toegang tot taal bestaat als je deze niet kunt horen, noch kunt zien. Als schrijver en fervent lezer vind ik dat een enorme rijkdom. Ik leerde literair braille, dat wil zeggen letters, cijfers en leestekens, toen ik zo’n 23 jaar oud was. Met het lezen ervan haal ik niet de snelheid van iemand die blind geboren is en braille als kind heeft geleerd. Maar voor een laatblinde kan ik inmiddels heel aardig meekomen.

Naast braille lezen kan ik ook schrijven op een brailletoetsenbord. Deze ziet er heel anders uit dan een qwerty-toetsenbord. Een brailletoetsenbord heeft veel minder toetsen. Maar door de juiste combinaties in te drukken, kun je toch alle letters, cijfers en leestekens maken. Door met behulp van bluetooth een brailletoetsenbord aan mijn iPhone te koppelen, kan ik dus berichtjes en e-mails schrijven. Dit is handig, want blind het schermtoetsenbord op je iPhone zelf gebruiken kan wel, maar vind ik een omslachtig en traag karwei. Het kost zoveel tijd dat ik met het schrijven van berichtjes de neiging heb snel kort door de bocht te gaan. Ook kun je met een brailletoetsenbord je iPhone bedienen, dus bijvoorbeeld door apps scrollen en ze activeren.

Een inmiddels bekend brailletoestenbordje is de Hable One. Een klein, mobiel toetsenbordje dat je in je zak mee kunt nemen. Zo kun je onderweg bijvoorbeeld Whatsapp berichten schrijven en verzenden. Met de Hable kun je geen berichten lezen, er zit geen brailleleesregel op. Daardoor blijft hij handzaam klein. De output is dus audio; je moet naar de schermlezer (VoiceOver) op je iPhone luisteren om te weten wat er op het scherm staat.

Ik heb altijd getwijfeld bij de Hable. In het begin al, toen hij nog in productie was en je hem als pre-sale voor minder geld alvast kon bestellen. Ik deed het niet. Want hij leek me niet fijn om vast te houden. De zes basistoetsen zitten in twee kolommen verticaal gerangschikt. Dat leek me niet prettig typen. Ik twijfelde en twijfelde. Maar kocht hem niet.

Onlangs liepen we langs de kramen op een Oogdag in Amsterdam. Daar kreeg ik de Hable One voor het eerst echt in mijn handen. En mijn vermoeden werd bevestigd. Ik vind de rangschikking van de toetsen gewoon niet prettig. Het is natuurlijk een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar ik heb de zes basistoetsen liever wat meer horizontaal, meer ergonomisch geplaatst naar de lengte van je vingers. Zoals op een standaard brailleleesregel meestal het geval is. Dit neemt natuurlijk wat meer ruimte in.

Toen kreeg ik op diezelfde Oogdag de Harpo BraillePen 12 Touch in mijn handen gedrukt. En het was liefde op het eerste gezicht. Het apparaatje is weliswaar wat groter dan een Hable, maar nog steeds mobiel en handzaam. Hij past in mijn handtas, die ik altijd wel bij me heb. De toetsen zijn ergonomisch geplaatst, waardoor ik er makkelijk op kan typen. Het is wel zo dat de Harpo op een oppervlak neergelegd moet worden om erop te kunnen typen, bijvoorbeeld op schoot. Dit in tegenstelling tot de Hable, die je in de lucht kunt blijven vasthouden.

Als bonus heeft de Harpo zelfs een brailleleesregel van 12 cellen, zodat ik als doofblinde vrouw onderweg niet afhankelijk ben van audio; ik kan de berichtjes en notificaties die op mijn iPhone binnenkomen in braille lezen! De Harpo heeft zelfs cursor routing. Dat betekent dat ik onder het schrijven de cursor achter een specifieke letter van een al geschreven woord terug kan zetten, om bijvoorbeeld een spelfout te verbeteren. Een handig joystickje om snel door apps en berichten heen te navigeren, maakt de Harpo compleet. Je iPhone kan in principe gewoon in je binnenzak of tas blijven zitten. Hier twijfelde ik geen seconde over. Ik wilde de Harpo graag hebben.

Nu, een maand later, heb ik hem in huis. Ik ben er heel blij mee! Mijn zorgverzekeraar heeft de Harpo vergoed. Een fijne bijkomstigheid daarbij is dat het niet uitmaakt of je standaard, grotere brailleleesregel in de afgelopen vijf jaar al is vergoed. De Harpo staat daar los van.

De Harpo ligt naast de iPhone.

Meer informatie over de Harpo BraillePen 12 Touch vind je op de website van de leverancier.