Dancing the razor’s edge

0
117
Lichtblauw blokje

If you don’t have a spiritual connection, you can’t dance the razor’s edge.
– Rickson Gracie (Jiu jitsu master)

Het is snijdend koud buiten. Het is zulk kraakhelder weer dat het letterlijk pijn doet aan mijn ogen. Ik loop thuis daarom rond met een oogmasker voor. Het duister geeft welkome verlichting. De sterrenmunt thee in het glas in mijn handen verwarmt me van binnen.
De kerstvakantie is ten einde. De wekelijkse zaaltrainingen van het blind baseballteam van de Moorfielders in Ede zijn hervat. Er zijn twee vrouwen bij gekomen. Ons -bij toeval- all-womens-team is dus uitgebreid. Met vreugde, want ze zijn zo welkom.

Ik merk dat het rustiger geworden is in mijn hoofd. De oeverloze piekergedachten die me in de eerste maanden van deze, toen nog volkomen nieuwe, sportbeoefening gezelschap hielden, zijn afgezwakt. De onzekerheid en faalangst weggeëbd. Als ik nu met mijn geblindeerde bril op een bal naar een coach moet gooien, die ergens in de onbekende ruimte “Twee! twee! twee!” staat te roepen, zijn het niet langer mijn emoties die bepalen of ik in de goede richting gooi of niet. Ik voel me kalm en doe mijn best. Ik gooi hard en scherp. Doordat mijn hoofd niet meer zo vol zit met angstgedachten, ontstaat er ruimte om me te concentreren. Om in het moment te zijn en te luisteren.

Thuis zit ik veel op mijn meditatiekussen. Want ik kan deze sport niet doen zonder momenten van stilte, mijn moedertaal. Zo sluit ik elke work-out in mijn eigen, kleine fitnessruimte steevast af met yoganidra. Een sessie van 10 minuten NSDR; Non Sleep Deep Rest. Door het luisteren naar bijvoorbeeld dit filmpje van Huberman Lab komt mijn lichaam volledig tot een weldadige, diepe ontspanning.
Op mijn zitkussen maak ik daarna contact met mijn ware zelf als onderdeel van het grote geheel. Ik adem rustig in en uit en laat met elke ademhaling mijn ego en behoefte aan controle meer los. Ik geef me over. Ik voel me verbonden. Ik ben bewust in het moment en ik ben niet alleen. Ik word gedragen en vastgehouden door vertrouwen. Vertrouwen dat zoveel groter is dan ikzelf alleen.