Empowerment

0
157
Paars blokje

“If someone shows you who they are, believe them the first time.” – Dr. Maya Angelou

Dit is een hele wijze levensles van Dr. Maya Angelou. Maar ook een hele moeilijke, vind ik. Het is een harde noot om te kraken. Echter, uiteindelijk blijkt deze wijsheid altijd waar.

Als iemand zichzelf aan je toont, geloof hem dan onmiddellijk. Redeneer het niet weg. Praat het niet goed voor jezelf. Bedenk niet allerlei redenen waarom je het wellicht anders moet zien. Of tijd moet geven. Of wat dan ook.

Als je netjes je grenzen aangeeft, en de persoon tegenover je stelt ze direct ter discussie, of heeft er gelijk een weerwoord op, geloof dan datgene wat hij op dat moment al van zichzelf aan je laat zien. Zie hem niet zoals je zou willen dat hij zou zijn, maar zie hem precies zoals hij zichzelf blootgeeft. Dit is wat je krijgt.

Ja maar, mensen kunnen veranderen.

Ja, dat kunnen ze zeker. Maar ze zullen niet voor JOU veranderen. En ze zullen het ook niet doen in de tijdsspanne die jij voor ogen hebt. Daar hebben ze hun eigen tijd en ruimte voor. Dus stap uit de voor jezelf onheilzame situatie en kies ondertussen voor je eigen leven.

Gelukkig kostte het me dit keer geen veertien jaar. Dit keer kostte het me drie weken.